Custom Search

Neden Üşürüz? Üşüme ve Üşütme Nedenleri

Neden Üşürüz? Üşüme ve Üşütme Nedenleri


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



Üşüme nedenleri neden ve nasıl üşürüz? Niye üşürüz, Üşümek istemiyorum.. Neden fazla üşüyorum, Üşütmekten oluşan hastalıklar...

Ne kadar hareket halinde olursak o oranda az üşürüz. Soğuk havalarda ısı kaybı hızlı yaşanır. Üstümüze giydiğimiz kıyafetler, ısı kaybını sadece yavaşlatır. Nefes alıp verme ile de nem ve ısı kaybı devam eder. Çok sıkı giyinsek bile nefes alıp verme ile bir süre sonra mutlaka üşümeye başlarız.


Neden üşürüz?

Sürekli üşüyen insanlar soğuk intoleransı isimli bir sendrom yaşarlar. Bu sendromun başlıca tedavisi, spor yapmak, stressiz yaşam ve düzenli beslenmedir. Bu sendrom tıpta hastalık olarak kabul edilmemektedir. Vücudumuz ısıyı depolamak ve düzene sokmak için çeşitli yöntemlere başvurur. Hareket etmediğimiz zamanlarda vücut ısımızın %30’u kaslar tarafından üretilir. Spor yaptığınızda kas sahibi olursunuz ve böylece daha az üşürsünüz. Isı üretimi kaslar sayesinde olmaktadır. Isı üretimi beyin tarafından kontrol edilir. Hipotalamus termostat görevi üstlenerek bu görevi yapar. Hipotalamus vücut sıcaklığı çok yükseldiğinde terleme ile vücudu soğutur. Titreme ile de ısı arttırılır. Titreme kasların tamamını hareket ettirir. Sürekli titreme ve üşüme ise olmaması gereken bir durumdur. Bu nedenle, bunu yaşayanlar bir hekime gözükmelidir. Altında bir hastalık olabilir. En tanınmış hastalık, Raynaud hastalığıdır. Parmaklar sürekli üşür ve morarmaya başlar. Şiddetli kramplar olabilir. Karıncalanma ile de seyreder. Genelde duygusal nedenler ve stres ile tetiklenebilir. Böyle rahatsızlığınız varsa mutlaka hekime gidilmelidir. Ayrıca hipotiroid nedeni ile de üşüme görülebilir. Tiroid bezinin az çalışması, üşümeye neden olur.

Üşüme hastalıkları nelerdir?

Üşüme ve fazla soğukta kalma, vücudumuzda çok farklı etkiler yaratır. Hypothermia isimli hastalık, vücut ısısının çok düşmesi ile oluşur. 37-37.5 olan vücut sıcaklığı hızla düşmeye başlar. Zihin faaliyetleri yavaşlar, adale krampları ve titremeler oluşur. Buz yanığı ; Hücrelerimizin donması ile oluşur. Aşırı soğuğa maruz kalanlarda hızlı ısı kaybı ile oluşur. Parmak, kulak ve burun ilk etkilenenlerdir. Oluşan bölgede şiddetli ağrı, yanma ile başlar. Bu nedenle soğuk havalarda sıkı giyinmek ve vücut sıcaklığını düşürmeyen kıyafetler tercih etmek gereklidir. Uzun süre soğukta kalmamak gereklidir. Kaslar da oluşan titremeler ile vücut kendi ısısını yaratmaya çalışırken tüm enerjiyi de kullanacaktır.


"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 05:56

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy