Custom Search

Pankreasın Görevleri Nelerdir? Nasıl Çalışır?

Pankreasın Görevleri Nelerdir? Nasıl Çalışır?


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



Pankreasın Görevleri Nelerdir? Nasıl Çalışır?



Pankreas, karın boşluğunun üst tarafında olan bir organımızdır. Kan şekerini düzenlediğinden çok önemli bir organımızdır. Pankreasın yapısı, midede sindirimin ve hazmın yapılabilmesini sağlayan alveoler bez dokusundan oluşmuştur.


Pankreasın görevleri

Pankreas bir iç salgı yaratmaktadır. Bu salgı, onikiparmak bağırsağına akar. Bu salgıya pankreas özsuyu denilmektedir. Kimyasal olarak salgı içinde, tripsin, lipaz ve amilaz içermektedir. Bu enzimler, yağ, protein ve karbonhidratların hazmı için kullanılır. Ayrıca kana salgı yapan pankreas, insülin ve glukan adlı hormonları salgılayarak kan şekerini dengeler. Bu açıdan da önemi büyüktür. Yaklaşık olarak ağırlığı, 70-110 gr. kadardır. 15 cm uzunluğunda kırmızımsı ve şekli çekice benzer bir organdır. Baş kısmı, onikiparmak bağırsağına bağlanır. Pankreasın çalışması için gereken kan, dalak ve karaciğerden gelmektedir. İki tane boşaltım yaptığı kanal vardır. Büyük olan kanal Wirsung kanalıdır. Gelen salgıları toplayan bu kanal, onikiparmak bağırsağına akıtır.

Pankreas hastalıkları

Pankreas hastalıklarını teşhis etmek zordur. Hastalar genelde pankreas ağrılarını karın ağrıları ile karıştırırlar. Bu nedenle düzenli kontroller yapılmalıdır. Belirli pankreas hastalıkları, Had pankreatit ; pankreas iltihabına verilen isimdir. Safra kesesi hastalıkları, aşırı alkol tüketimi ile ortaya çıkar. Genelde hastalık şoklarla kendini belli eder. Alkol alımı ya da ağır bir yemek sonrası ani ve şiddetli karın ağrıları ile kendini gösterir. Bitkinlik, yorgunluk ve huzursuzluk oluşur.

 Tansiyon düşmesi, kalp çarpıntısı ağır vakalarda görülür. Hastalık hemen müdahale edilmezse şok sonucu ölüm yaratabilmektedir. Müzmin pankreatit ; Pankreasın iltihaplanmasıdır. Genellikle alkoliklerde görülür. Yetersiz beslenme ile de ortaya çıkabilmektedir.

 İltihap ilerledikçe pankreas da bozulmalar ortaya çıkar. Hazım bozulur, kilo kaybı ve ilerlediği zamanlarda şeker hastalığı oluşur. Ağrı kesici ilaçlar kullanılır çünkü çok şiddetli ağrılar oluşur. Pankreas yetmezliği oluştuğunda pankreası destekleyen ilaçlar kullanılmaya başlanır. Pankreas kanseri ; Genelde erkeklerde çok daha fazla rastlanılan bir durumdur. Şiddetli ağrı, hızlı kilo kaybı ve sarılık ile başlar. Genelde tedavisi zordur ve 3-5 yıl içinde hasta kaybedilebilir. Erken teşhis çok önemlidir.

"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 06:29

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy