Custom Search

Hipertansiyon Diyeti Nedir? Hipertansiyon Diyeti Dash Hakkında

Hipertansiyon Diyeti Nedir? Hipertansiyon Diyeti Dash Hakkında


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼




Hipertansiyon, sıklıkla görülen bir dolaşım sistemi hastalığıdır. Kan basıncı ile alakalıdır. Kan basıncının artması ile oluşur. Son yıllarda, DASH adı verilen bir beslenme sistemi ile hipertansiyon düşürülebiliyor. DASH, Hipertansiyonu düşürmede diyetsel yaklaşımlar demektir.


Gıdalarla aldığımız sodyum miktarı düşürülerek bunun yanı sıra dengeli bir beslenme uygulanır. Sodyum sofra tuzunun yarısından fazlasını oluşturur. Hipertansiyonda kullanılmaması gereken mineral sodyumdur. Doymuş yağlar, kolesterolden uzak, meyve, sebze ve yağlı süt ve süt ürünlerinden zengin bir beslenme düzeni oluşturulur. Tahıllı ürünler, balık, kümes hayvanları ve kuruyemişler de kullanılır. Vücut ağırlığının %10’nu düşürmek hipertansiyonda düşüş yaratmaktadır. Bu nedenle beslenme düzeni buna göre yukarı da saydığımız yiyecekler ile oluşturulur.


Öğün aralarında meyve tüketmek hipertansiyonu kontrol altına alır. Posa ve potasyum meyvelerde fazlası ile bulunur. Günde 4-5 porsiyon meyve tüketilmelidir. Her gün bir tabak salata ve 1 tabak sebze yemeği mutlaka menüde olmalıdır. Kalsiyum, hipertansiyon kontrolü için gerekli bir mineraldir. Günlük 1 dilim peynir, 1 bardak süt ve 1 kase yoğurt mutlaka olmalıdır. Badem, fıstık ve ceviz magnezyum açısından zengindir. Magnezyum hipertansiyonu dengelediğinden aşırıya kaçmadan tuzsuz olanlardan tüketilmelidir.


Gıdaları satın alırken mutlaka etiketlerini okuma alışkanlığı edinin. Düşük sodyumlu olanları almaya gayret edin. Sofrada tuz kullanmayın yemekleri tuzsuz veya sodyumsuz tuzlar ile pişirin. Tuzsuz yemeğe alışmak için limon, baharat ve sirke kullanın. Et, balık ve tavuk alırken taze ve tütsülenmemiş, işlenmemiş alın. Soya sosu ve hardal kullanmayın. Soda, asitli içecekler ve kabartma tozu sodyum içerir. Kullanmayın.

"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 13:32

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy